Svensk möbeldesign genom åren

Sverige har en lång och gedigen historia, när det kommer till möbeldesign och tillverkning av möbler. Framförallt många olika typer av trämöbler är starkt förknippade och har sitt ursprung från Sverige, med flera uppskattade och kända möbelsnickare. 

Men hur har den svenska möbeldesignen förändrats genom åren och hur ser den ut idag?

Kända svenska möbeltillverkare

Det är framförallt möbler från 1950-talet som fortfarande är populära i dagens hushåll och som även har kommit att inspirera mycket av dagens svenska soffbord, soffor och andra typer av möbler. Dessutom är detta årtionde väldigt känt för sin design och inkluderade mönster.

Men det finns framförallt några varumärken som sticker ut lite extra och som har formgivit möbler som ännu är väldigt eftertraktade. En av dessa är varumärket Stolab, som år 1949 designade den mycket nätta pinnstolen Lilla Åland. Denna stol vart snabbt ett inslag i många svenska hem och tillverkas fortfarande. Passar de flesta olika typer av inredningar och är tillverkad av robust trä. Stolab har även skapat loungestolen Arka, som är rymlig och även den tillverkad av trä. 

Swedese formgav fåtöljen Lamino år 1956, som med sin sköna form och design är ett självklart köp för många. Perfekt att koppla av i efter en intensiv jobbdag.

Svensk möbeldesign idag

Svensk möbeldesign är väldigt snarlik våra grannländers formgivning och har alltid varit. Detta är varför skandinavisk design oftast går hand i hand. Möblerna är nätta, stabila och funktionella. Dessutom är många av möblerna tillverkade av olika träslag, vilket är en av skandinaviens störst exporterade och använda råvara. Gillar du en mer enkel form så ska du kika på svenska möbeltillverkare.